2022-08-09Polítiques municipals per l'estalvi d'aigua

L'Ajuntament de Girona ha proposat una sèrie de mesures encaminades a l'estalvi d'aigua i l'eficiència en el consum en el conjunt d'edificis municipals i en els serveis. En concret les actuacions engegades són:

 • Plantació d'espècies mediterrànies: Substitució progressiva de les plantes i flors de temporada dels parcs i jardins de la ciutat per plantes mediterrànies. D'aquesta manera estalviem aigua, pel fet que estan adaptades al nostre clima, i recursos econòmics, ja que són més resistents i no cal canviar-les cada any.
 •  Tractament d'aigua de piscines amb rajos ultraviolats: Amb aquest tractament es depura l'aigua sense necessitat d'afegir-hi clor. A més té l'avantatge que no cal buidar la piscina un 5% del seu volum cada dia com amb el sistema anterior, amb l'estalvi d'aigua que això comporta tenint en compte que es tracta de grans volums d'aigua. Aquest tractament s'està aplicant a la piscina municipal de Santa Eugènia - Can Gibert del Pla.
 •  Repartiment airejadors: Durant la sequera de 2008 es van repartir als domicilis més de 33.000 airejadors estalviadors d'aigua per a les aixetes. A les oficines de les Aigües a Girona se'n van repartir cap a 5.000 i uns 3.000 directament des de l'Ajuntament. Amb aquests airejadors s'aconsegueix un cabal menor amb la mateixa eficiència.
 •  Sistemes reductors de pressió: Amb aquests sistemes es redueix el consum amb l'aplicació de mesures com disminuir la pressió de la xarxa a l'interior dels habitatges, segons l'article 7.1.2 del Reglament del servei municipal d'abastament i distribució d'aigua potable.


Promoció de l'estalvi i ús racional de l'aigua En el sistema de Girona s'incorporen els objectius de "promoció de l'estalvi i ús racional de l'aigua" i de "millora d'informació a l'usuari en els aspectes del consum i qualitat d'aigua".

Sistemes d'estalvi en el reg Qui no ha vist mai uns aspersors regant mentre plou? Progressivament es van substituint els sistemes de reg en parcs i jardins per uns que reguen tenint present el grau d'humitat que detecten automàticament a la zona a regar. Aquests sistemes incorporen un control remot a través d'internet que permet controlar-los i detectar fuites.

Com estalviar aigua

Ens aixequem i anem al bany a prendre una dutxa. Obrim l'aixeta i en surt aigua. Hem de rentar plats després de dinar, obrim l'aixeta de la cuina i en surt aigua. Premem el botó d'engegar la rentadora i el primer soroll que sentim és el de l'aigua que entra a la màquina. A continuació us oferim alguns consells per estalviar aigua.

 • Dutxem-nos en comptes de banyar-nos, n'estalviarem fins a 90 litres en cinc minuts.
 • Si l'aigua de la dutxa triga a estar calenta, utilitzem un cubell per recollir l'aigua freda i utilitzem-la després al lavabo, per exemple.
 • Tanquem l'aixeta mentre ens rentem les dents, deixarem de llençar 20 litres d'aigua.
 • Evitem utilitzar el lavabo com una paperera.
 • En comprar un electrodomèstic mirem l'etiqueta d'eficiència. Triem aparells que tinguin la categoria A, ens ajudaran a estalviar aigua i energia i ho notarem a les factures.
 • Els electrodomèstics ens fan més fàcil la vida. Per estalviar aigua i energia omplim bé el rentaplats i la rentadora.
 • Si tenim balcó o jardí, procurem de plantar flors i plantes que siguin del nostre clima mediterrani. Podem cultivar plantes aromàtiques per després utilitzar-les a la cuina (julivert, menta, romaní, etc.) o perquè espantin els mosquits a l'estiu, com ho fa l'alfàbrega, per exemple
 • Tinguem cura de les instal·lacions, evitem que hi hagi aixetes que degotin.
 • Instal·lem eines d'estalvi, com airejadors a les aixetes, així tindrem la mateixa pressió d'aigua però gastant-ne menys quantitat.

Descarregables

CICLE DE L’AIGUA DEL TER S.A.
Servei Municipal d'Abastament d'Aigua Potable